Duurzame energie

Duurzame energiebronnen als de zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Een ander voordeel is dat deze vorm van energie nooit opraakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van kolen, olie en gas. Daarnaast draagt de verbranding van deze fossiele brandstoffen bij aan een negatieve klimaatsverandering.

Duurzame energie

‘Onapo Installaties levert en installeert zonneboilers voor het opwekken van zonnewarmte. Deze worden gebruikt om bijvoorbeeld kraanwater op te warmen voor dagelijks gebruik. Daarnaast kunnen ze energievreters zoals vaatwasser en wasmachine voorzien van voorverwarmd water. Het systeem kan zelfs gebruikt worden bij het ondersteunen van de centrale verwarming.’

Een zonneboilersysteem bestaat uit een collector, een boiler, een pompset en de besturing.

Boiler

Om de zonnewarmte op te kunnen slaan, wordt een met water gevulde boiler gebruikt. Hierin zit een spiraal waardoor het opgewarmde water van de collectoren stroomt. Hierdoor wordt het water in de zonneboiler verwarmd. Het water uit de boiler loopt niet door de collectoren. Boilers zijn er in diverse maten en uitvoeringen. De keuze voor het juiste type is afhankelijk van de toepassing waarvoor deze gebruikt gaat worden.

De meest voorkomende typen zijn:

Tapwater boiler

In deze boiler wordt het tapwater opgeslagen en direct verwarmd door de spiraal van de zonnecollector. Het koude water komt onderin de boiler waar zich ook de spiraal bevindt. Het warme water stijgt tot boven in de boiler waar het de ruimte verlaat als de warmwaterkraan wordt opengedraaid.

Combi boiler

Bij dit type bevindt zich in het cv-toestel een kleine boiler waar tapwater in zit. Deze wordt verwarmd door het cv-water. Dit wordt toegepast bij zonnewarmte systemen die verwarming als hoofddoel hebben, maar waar ook behoefte is aan tapwater.

Doorstroomboiler

Ook dit type is gevuld met water uit de cv-installatie. In de boiler zit een spiraal waar het tapwater doorheen stroomt om zo verwarmd te worden. Toepassingen zijn zonnewarmte systemen waar behoefte is aan verwarming en tapwater.

Warmtepompen

De warmtepomp is een systeem dat een woning duurzaam kan verwarmen. Het werkt via het principe van een ‘omgekeerde koelkast’. Het maakt gebruik van warmte uit lucht en bodem(water). In de zomer kan het warmtepompsysteem gebruikt worden om het huis koel te houden.

Een warmtepomp voorziet een woning van verwarming en warm water. Net als de cv of zonneboiler. Sommige warmtepompen kunnen ook koelen. Dit systeem is duurzaam. Het rendement voor verwarming varieert tussen 140 en 200 procent. De bron van warmte is daarnaast onbeperkt en kosteloos beschikbaar. Denk hierbij aan grond- en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatielucht.

Heeft u vragen op het gebied van duurzame energie? Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak. Wij garanderen u in ieder geval een scherpe offerte.

Neem contact met ons op klik hier